Pilot Almeerse Burgerbaan

Pilot Almeerse Burgerbaan

In de pilot Almeerse Burgerbaan krijgen drie vrijwilligers een maximale vrijwilligersvergoeding voor een jaar bij Stadscoöperatie Almere. Zij kiezen bij welke non-profit organisatie ze aan de slag willen voor een aantal uur per week. Overstap naar een andere organisatie is mogelijk. Als stadscoöperatie maken we afspraken met deelnemers, overheid en overheidsinstanties.

Dit maakt de burgerbaan tot een (deeltijd) minimumloon-baan, die wordt ingevuld met zelf gekozen vrijwilligerswerk en in principe openstaat voor iedereen, niet alleen voor uitkeringsgerechtigden maar ook voor werkenden, studenten, statushouders en pensionado’s met een kleine beurs. Immers wie vrijwilligerswerk wil doen moet zich dat financieel kunnen veroorloven. Als een vrijwilliger gratis werkt, maar een paar keer per week naar de voedselbank moet, dan schort minstens een vrijwilligersvergoeding.

In de pilot pakken we dit probleem op met als doel positieve resultaten om te zetten in standaardbeleid. Daarvoor hebben we als Stadscoöperatie Almere zowel de vrijwilligers, overheid, non-profitorganisaties ondernemers nodig.